The Bridezilla

Archive for February 2009

Dah minta cuti kahwin pada 20 Mac 09, Jumaat. Mak tiba-tiba cadangkan nak buat majlis khatam al-quran pagi jumaat yang sama. Aku takut aku tak sempat sampai, sebab aku masih kerja khamis tu. Training. Haih.

Nasib baik lepas tu mak cakap yang orang marhaban untuk majlis khatam quran tu tak dapat datang masa pagi, diorang lebih sedia untuk datang petang dalam pukul 3 ptg. Aku lagi suka! Sempatlah lagi kalau aku balik ke kampung pagi jumaat tu. Keh3~

Baju untuk majlis khatam al-Quran tu mak bagi pinjam baju kebaya yang dia pernah gunakan masa hari mak bernikah. Hah. gila lama dah baju tu. Jangan koyak masa aku pakai sudah! Badan aku lagi ‘panjang’ dari badan mak masa dia muda. Lengan baju tu pun pendek. Apa-apa jelah mak, aku ikutkan saja.

ps: Ikutkan saja cakap mak yang ini, arahan ini yang paling senang mak aku pernah bagi. Arahan lain semua aku dah bangkang. Haha

Advertisements

My new collegues are mostly Chinese, there are 8 of them out of 10 of us all. When I announced that I am getting married next month, they asked A LOT of questions.

Q: What? Getting married ah? Why so quick?

A: I am getting old. My fiance and I have been together for 7 years. so, get married lah~

Q: How old are you? You are getting married to an old man ah?

A: 25 years old. NO. We are at the same age. We were even born on the same month!

Q: 25? I think that you are too young to get married.

A: really? it’s because of our religion and culture too. so~ you know.. If we are married, we can do anything together. No one cares. And my mom won’t get worried anymore once i get married, i won’t be living and renting alone.

Q: You are renting alone? owh~ so how’s the preparations? aren’t you suppose to be busy preparing.. things?

A: not really. we’ve planned this since last 2 years. so, everything kinda covered now.

Q: what? 2 years aah? waa~

A: haha.

Semalam ke Shah Alam. Jalan-jalan dengan Win dan Maksu. Misi utama, cari beg untuk VIP.

Kami ke Ole-Ole Seksyen 18, kedai Sayang You di tingkat atas sekali. Maksu nak tunjuk beg VIP yang dia berkenan, alih-alih beg tu semua dah dibeli.

Lepas tu Maksu tunjuk pula bunga korsaj/penanggah, bentuk rama-rama berwarna kuning. Cantik. Tapi mahal, RM2.20 setiap satu. Maksu suruh beli 10, jadi aku pun pilih 10 bunga yang OK.

Di kaunter tempat bayar, aku diam aja. Ingatkan Maksu nak bayarkan, tapi rupa-rupanya dia tunggu aku yang bayar. Cis! Kalau aku tahu, aku tak pilih bunga korsaj mahal tu. Haha, tipah tertipu~

Jalan-jalan lagi di kedai sekitar Giant seksyen 18, mencari beg kertas untuk VIP. Jumpa beg yang agak berpatutan, RM1 setiap satu.

Maksu belanja makan di kedai Sup Utara. Sedap! hehe~ kalau free, semua pun sedap~

Tengah hari tadi pergi Nilai 3. Misi utama, mahu beli beg kertas @ kain untuk tetamu.

Tips kalau membawa lelaki untuk membeli belah, isi perut mereka dulu. Baru mulakan misi. Jadi tadi ajak Win makan dulu di tempat makan kat Nilai 3 tu. Berselera betul aku makan, mana taknya? dah lama aku tak makan daging salai masak lemak cili padi! huhu~

Kami jalan dan cari-cari kedai yang sediakan beg kertas dengan harga murah. Akhir sekali jumpa yang paling berkenan dan paling padan dengan warna tema. Beg kertas di kedai ThankQ. RM0.75 untuk beg kertas yang ada zip zap. Bolehlah~ agak mahal tapi kami dah malas nak jalan dan fikir dan pilih lagi. Beli aja lah.

Aku beli bunga pegang, bunga palsu. Beli manik, floral tape dan dawai lutsinar untuk DIY bunga pegang sendiri. Bajet pandai. Haha

Balik rumah je, terus semangat ubahsuai bunga pegang! Tak adalah cantik sangat, tapi bolehlah~ padan dengan harganya RM12.90. keh3

ps: maaf tak ada gambar. kamera tak ada. -___-

The wedding will not be at my house, so there are things that i don’t have to consider.

  • new curtains
  • bridal bedroom deco
  • new paints for the house/room
  • set-up and pack the canopies
  • menyusahkan tetamu – there will be caterings, so i hope everybody could come, eat and enjoy the day.

And other things like:

  • DIY bunga pahar
  • DIY doorgift – buy it online
  • hantaran – We’ve already exchanged our hantaran on our engagement day.

ps: haih, agak lega bila tak perlu fikir benda-benda ni.

Do you girls believe in Rain Repeller? Malays called it ‘penolak hujan’.

My Dad would ask my uncle to ‘repel the rain’ for my wedding day.

I’ve been consuming the Brand’s InnerShine for 3 days now. One Berry Essence in the morning and one Prune Essence at night. Of course, there will be no instant effects. And no, i don’t look pretty like Camelia or Nurul Syuhada yet (the InnerShine spokepersons) -___- haha~

But one thing I realized, after I took the first Prune Essence, the process of eliminating the ‘output’ is easier on the next morning. For the record, I am having problem with this ‘output’. I don’t cannot do the process everyday. They just don’t wanna come out! -__-

ps: And the Prune Essence tastes darn sweet that i couldn’t keep my eyes open when i drink it.

The Berry Essence contains vitamin A, C and E so it is good for the eyes. I am not aiming to get beautiful eyes, but i will be happy if it can help my eyes stay moist and healthy all day long. My work needs me to stare at the screen in long hours, so.. i am kinda damaging my eyes -___-

ps: The Berry Essence tastes super sweet too, but yummie!

Thanks to Win who gave me a dozen of Berry Essence as a present. Love you, Win!