The Bridezilla

Archive for the ‘rants’ Category

Woot woot~ semenjak dah ada 3 helai tudung deZahra ni, makin rajin pakai tudung keluar rumah. Kenapa?

  • Mestilah nak menutup aurat. Kang tambah dosa suami, kesian pulak Win.
  • Tudung ni senang dipakai.
  • Tudung ni kalau nak pakai tak payah iron. Sebab yg ade ni jenis lace ‘Nur kasih’ & cotton lycra.
  • Tudung ni senang dibasuh. Rendam je dgn air sabun, bilas.
  • Tudung ni senang diambil sebab sentiasa digantung. Gantung nak elakkan orang duduk atas awning. haha.
  • Tudung hitam bole dipakai dengan mana-mana t-shirt. senang kan?

Memang senanglah!

Bulan lepas beli 2 tudung kat kak Jamak Aton, owner blog imankoleksi yang jual tudung deZahra online, yg kaler ungu tu dengan satu lagi plain black. Dah kali kedue deal dengan akak Aton, memang sempoi akak ni. Kami jumpe kat Masjid UPM je tuk Cash On Delivery. Tapi aku tak jadi nk amik tudung yg itam putih macam gamba kat post sebelum ni sebab tak mampu doh nak beli 3 deZahra sekali gus. tsk tsk tsk.

Balik JB pon mak mertua tanya, “Ida pakai tudung deZahra ek?”

Eh? Mana dia tahu? Agaknye Mama ade sidaikan tudung tu then die nampak ade brand deZahra kat tudung tu.

“Haah, deZahra. Tapi mahal sket la.” Teros bukak website deZahra tunjuk design tudung kat Mama.

“Oh, cantik. Berapa?”

“Paling murah RM65. hahaha~”

“Haaaa?????”

Semalam makcik Win pon kata tudung ungu deZahra tu comel. Elok terletak kat bahu, takyah nk pasang pin kat belakang tengkuk masa pakai tudung.

“Ida nanti nak beli tudung deZahra online tu, calling calling la Cik Ana.. ek? Leh join.”

“Okeh no hal~ kalau nak beli kat kedai jauh gile.. nun kat Damansara sana.”

“Haah lah, tula cik tengok. eee, jauhnya nak g kedai dia~”

Kami banding-bandingkan material tudung Ariani yang Cik Ana pakai dengan tudung cotton lycra yg aku pakai. Beza tapi harga sama.

Kesimpulannya, bulan depan nak beli lagi tudung deZahra. Sebab agak mahal la kene beli sebulan satu. atau dua. Tapi masalahnya dengan beli tudung online deZahra ni, kaler die kite tengok dlm website lain, bila dapat kaler lain! Itujek yg tak best.

Okeh, lain kali nak beli lain kaler plak ah! Biru, merah, coklat. kaler yg boleh dipakai dengan baaaanyak baju.

Dah lame benor tak update kat blog ni. hoho..

Banyak yang aku nak cite pasal hal dah kawen ni, tapi banyak bende yang tak boleh cite.

Ada bende yang aku nak cite, tapi kang macam menunjuk baik pulak.

Ada bende yang kalau aku cite, sensored plak.

Ade bende yang aku nak cite, tapi perasan sweet plak.

Jadi aku bace blog bakal/pengantin yang lain, semuanya cerita pasal persiapan.

Tapi ade bende yang kite kene ingat, kawen bukannya hari kite menghabiskan duit. Lepas kawen banyak duit nak gune.

Lainlah kalau lepas kawen dok umah mak/mertua. Memang tak payah kuar duit. Makan & tmpt tinggal free.

Tapi fikir la seniri, sampai bile nak hidop macam tu? Tanak berdikari?

Ye, suke ati dioranglah camane nak spend duit diorang, kan?

Aku cume bagi nasihat, x nak ikot xpe.

Sebab lepas kawen, Win dan aku ada banyak plan.

Plan ni sume gune duit. Nasib baik kami tak bergolok gadai mase kenduri kawen dulu.

The House

Posted on: April 10, 2009

Tahun lepas, kami bersetuju untuk membeli rumah jenis townhouse, Bayu Parkville. Townhouse 2 tingkat, kami cuma beli yang bahagian bawah. Bahagian atas dibeli oleh orang lain. Kecil je, 20 x 70 kaki. Cukuplah untuk tinggal berdua @ bertiga ^__^.

Bayaran depositnya agak rendah dan mampu kami bayar pada masa tu. Apa yang paling penting, bayaran bulanan pun kena-lah juga mampu bayar. Tapi kami masih belum perlu bayar ansuran bulanan, cuma perlu bayar bila rumah dan siap dan bila dah dapat kunci rumah.

Sekarang rumah kami masih dalam pembinaan. Dah masuk peringkat memasang atap rumah dan mengecat dinding. Alhamdulillah, harap-harap pembinaan berjalan lancar tanpa masalah.

Kata Win, bila dah ada rumah atas tanah, barulah boleh rancang nak ada anak. Sekarang dia tak sampai hati tengok aku peknen dan panjat tangga rumah kami di tingkat 5, apartment kos rendah tanpa lif ni. huhu~ Baik kan Win tu? thee he hee

I got ABAP certification exam this coming 17 April. I am spending my office hours studying ABAP notes (which is 2inch thick per folder. there are 4 folders!) and it is tiring. -_____-

Once I get home everyday from work, I prepare the dinner. After maghrib, Win and I have our dinner while watching TV. Once I got my tummy filled, I doze-off around 9-10 pm on the sofa. Lucky I have Win, he’ll carry me to bed without attempting to wake me up. ^___^ ihik~

ps: He’s lucky I am below 50kg. -___-

Around 3 am, my alarm rings annoyingly, yelling for me to wake up and study. Frankly, I only managed to wake up at 3 am – once. The rest.. haih~

I am juggling my new life and study. Lucky I am still benching in the office – not assigned to any projects yet.

Dah seminggu kahwin, dah seminggu ada housemate baru. seronok jugak.

  • aku balik dari kerja, ada orang sambut kat rumah. adeh, sebenarnya isteri-lah yang kena sambut suami, tapi kes kami lain sket. aku selalu sampai lambat ke rumah sebab jalan jem.  hasilnya, rugilah nak dapat pahala sambut suami balik dari kerja. huhu~
  • tidur atas katil baru~ hooray!
  • tonton tv atas sofa baru~ hohoho!
  • masak dan makan berdua~
  • main komputer dan online berdua~!

aku risau la. bolehkah nanti aku berlakon ayu?

gaya jalanku berterabur, kasar. nanti kena berjalan dengan kasut tinggi 2 inci. aku takut jatuh.

senyumku tak manis, nampak gigi semua terbaris. nanti kena belajar kontrol senyum ayu. kalau tak, rosaklah gambar.

ketawaku kuat, tak langsung malu-malu. nanti bersanding tak boleh ketawa kuat.

aku takut. pandaikah aku berlakon ayu..?

i need to focus 100% in my training sessions everyday until this Thursday.

to be frank, i am worried about taking leave this Friday. i am risking my certification exam which is very costly. RM28 thousand ringgit for the training and RM 2 thousand for the exam papers – not cheap. yes the company are paying for the training cost, but i will be bonded with the company for the next 2 years paying them back!~ the ABAP certification exam will be in the middle of next April and there are A LOT of new things i need to cover. i have a very strong feeling that i am one of the candidates going to fail. if i don’t study smart enough.

this training & certification exam have absolutely taken away my excitement for the wedding. pfft!